Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία Γιώτας Πούλου

Αγαπητοί  φίλοι της δυναμικής συνεργασίας
Αγαπητοί συμπολίτες του διευρυμένου δήμου Λεβαδέων ,
Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου σήμερα, στην πρωτεύουσα του νέου Δήμου, την Λιβαδειά
Πριν 30 χρόνια εγκαταστάθηκα κι εγώ στην πόλη  για να ζήσω και να εργασθώ.  Η Λιβαδειά οι συμπολίτες μας ,αναγνώρισαν και τίμησαν, το επαγγελματικό μου έργο κι επίσης με τίμησαν  κάθε φορά που συμμετείχα στο κοινωνικό γίγνεσθαι,  στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προσωπικά αισθάνομαι ότι  χρωστάω πολλά κι οφείλω να ανταποδώσω
Πιστεύω επίσης ότι τώρα  που η Νέα διοικητική μεταρρύθμιση συνενώνει όμορους δήμους, συγκεντρώνει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη δύναμη και ενωμένοι θα καταφέρουμε  περισσότερα.
Η Λιβαδειά δεν ανταγωνίζεται τους όμορους μικρούς δήμους. Αντίθετα έχει κοινή πορεία μαζί τους. Η ανάπτυξη της περιοχής, η προστασία του περιβάλλοντος, η  εξυπηρέτηση και η ευημερία των κατοίκων είναι κοινή υπόθεση.
Η Λιβαδειά μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό Καλλικρατικό Δήμο στην περιφέρεια κεντρικής Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες  μερικών και τους κομματικούς τους σχεδιασμούς, που έγιναν μακριά από τους πολίτες, με γνώμονα τους ιδιοτελείς σκοπούς τους.
 Η Λιβαδειά δεν συρρικνώνεται και όλοι μαζί μπορούμε  να σχεδιάσουμε την οικονομική, οικιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.
. Φίλες και φίλοι της Δυναμικής συνεργασίας
Βρεθήκαμε όλοι εμείς, οι υποψήφιοι του συνδυασμού, στις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής ύφεσης  και του μνημονίου. Παρά την απαξία της συμμετοχής,  που σκόπιμα οι ιθύνοντες καλλιέργησαν στο λαό για να παραμένουν άκριτοι και ατιμώρητοι, εμείς βρεθήκαμε γιατί ακριβώς στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς.
Η μόνη εγγύηση για το μέλλον  είναι η συμμετοχή των πολιτών, όλων μας, για να διασφαλίσουμε  συνταγματικά  δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε  την ποιότητα ζωής που μας αξίζει.  
Δεσμευόμαστε να μην επιβάλουμε καμία πρόσθετη τοπική φορολογία.
Με αυτές τις δεσμεύσεις βρεθήκαμε  άνδρες, γυναίκες , νέες και νέοι, άνθρωποι  διαφορετικών ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων, πολίτες ελεύθεροι, ανένταχτοι χωρίς να προτάσσουν τις κομματικές τους ταυτότητες  και συμφωνήσαμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας.
Ενοχλήσαμε πολύ τους συντεταγμένους κομματικούς μηχανισμούς που θύμισαν σε όλους μας περασμένες δεκαετίες….. Διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις ότι δεν θα καταφέρουμε να συνθέσουμε συνδυασμό…
Ανησυχούν σοβαρά  όταν διαπιστώνουν  ότι όχι απλά καταθέσαμε τον συνδυασμό μας αλλά κατά κοινή διαπίστωση αποτελείται από συμπολίτες άφθαρτους, ακομμάτιστους με διάθεση συμμετοχής και προσφοράς, χωρίς …πιέσεις,  «ταξίματᨻ και υποσχέσεις.
Δεν διεκδικήσαμε κομματικά χρίσματα .Το μοναδικό χρίσμα που διεκδικήσαμε και διεκδικούμε είναι το χρίσμα της τοπικής κοινωνίας.
Φίλες και φίλοι
Θα αναφερθώ συνοπτικά στους βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Το ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αναλυτικό πρόγραμμά μας για τον  καλλικρατικό δήμο και την Λιβαδειά αλλά και ξεχωριστά για κάθε συνενούμενο Δήμο θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.
Ο πρώτος άξονας που  αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του Καλλικράτη για τους νεοδιαμορφωμένους δήμους είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του.
Με τη μεταφορά μέρος των νομαρχιακών υπηρεσιών στη δικαιοδοσία του Δήμου, οι δημοτικές υπηρεσίες αποκτούν μεγαλύτερο και δυσκολότερο ρόλο στην ομαλή λειτουργία τους.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό με διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας για να αναδιοργανώσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες έτσι ώστε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που σέβονται και στηρίζουν το δημότη και δεν δρουν ανταγωνιστικά προς το όφελος του Δήμου.
Μέλημα μας είναι να αξιοποιηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις έτσι ώστε να επιτύχουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και να αποτρέψουμε τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τη μεταφορά και συγχώνευση των διαφόρων υπηρεσιών.
Η παρουσία μου στο Δήμο όλα αυτά τα χρόνια μου δίνει το πλεονέκτημα να γνωρίζω τις δυνατότητες και τις ελλείψεις των   δημοτικών υπηρεσιών και πιστεύω ότι μπορούμε να τις βελτιώσουμε για να δημιουργήσουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Δεύτερος βασικός άξονας στον προγραμματισμό μας αποτελεί η κοινωνική πολιτική.
Στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, ο δήμος θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για να στηρίξει τους δημότες του. Με δομές και υπηρεσίες στοχεύουμε να στηρίξουμε την οικογένεια, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τους μετανάστες, τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις υπάρχουσες δομές και να αναπτύξουμε νέες εκεί που χρειάζεται. Με το σωστό προγραμματισμό και την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες που θα στηρίξουν τους δημότες στις δύσκολες αυτές εποχές.
Το έτος 2011 έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έτος Εθελοντισμού. Ο Εθελοντισμός έρχεται να μας θυμίσει τις αξίες της ανθρώπινης προσφοράς προς τους άλλους. Έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με όλους τους συλλόγους και ομάδες του Δήμου, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε το έργο τους.

Τρίτος βασικός άξονας στον προγραμματισμό μας είναι έργα και υποδομές.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανάπλαση και αξιοποίηση της περιοχής της Κρύας  με μία ολοκληρωμένη πρόταση, από το Τρίχινο γεφύρι, το Καταλανικό Κάστρο- μέσω του δικτύου μεσαιωνικών πόλεων-, το Ξενία, την ανάπλαση των όψεων των παρόχθιων κτιρίων με κίνητρα χαρακτηρισμού των υπογείων τους ως χώρου κυρίας χρήσεως, την σωστή συντήρηση του Πάρκου της ΄Ερκυνας και την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης μέχρι την συμβολή με τον Μακρυσσαίο ποταμό. Η περιοχή της Κρύας και ολόκληρο το ποτάμι της Έρκυνας θα πρέπει να αποτελούν κέντρο ανάπτυξης του τουρισμού και του πολιτισμού του Δήμου.
Επίσης, ο  νέος διευρυμένος δήμος χρειάζεται έργα ανάπτυξης, όπως : βασικά έργα υποδομής δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, οδικό δίκτυο για να διευκολύνεται  η απρόσκοπτη μετακίνηση των δημοτών στους δήμους και στους οικισμούς,  αξιοποίηση του φυσικού πλούτου,  πάρκα και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης έργα στήριξης των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση προγραμμάτων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Οι  μελέτες και τα έργα θα υλοποιηθούν με  εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.  Είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε δημιουργικά κάθε οικονομικό πόρο του Δήμου και να αναζητήσουμε πόρους μέσα από προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες.
 Δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε με τεχνογνωσία και προγραμματισμό κάθε έργο που μπορεί να ενταχθεί σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σε αυτή την πρόκληση, όλοι μαζί οι ανεξάρτητοι πολίτες  του συνδυασμού μας, επιτυχημένοι στην τοπική κοινωνία με τεχνογνωσία και εμπειρίες, με νέες ιδέες,  αποφάσισαν  να συνεργαστούν δυναμικά και να δράσουν για την ανάπτυξη του Δήμου μας.
.......
Από τα βάθη της καρδιάς μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να είμαστε μαζί σε αυτόν  τον αγώνα για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής.
΄Ολοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε στις επερχόμενες εκλογές, 
Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον που μας ταιριάζει.
Είναι η ώρα να αναλάβουμε  ευθύνη  με διαφάνεια και αξιοκρατία στη διοικητική μεταρρύθμιση ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη στις συνθήκες του μνημονίου με εμπειρία και τεχνοκρατική γνώση στη διεκδίκηση έργων και πόρων
Η ψήφος μας έχει δύναμη!
Καλό αγώνα ! Με τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου